Työperäinen maahanmutto ja työvoimapula

“Työvoimapula vaivaa Suomea”, “Näissä ammateissa pahin työvoimapula”, “Työvoimapula kurittaa Suomea.” Tässä vain muutama otsikko viimeisen vuoden ajalta. Työvoimapula on Suomessa todellisuutta jo nyt. Suurten ikäluokkien eläköitymisestä ja alhaisesta syntyvyydestä on puhuttu jo pitkään, mutta miksi työvoimapula on kärjistynyt juuri nyt?

Käännekohta Suomessa tapahtui vuonna 2010. Tuolloin, ensimmäistä kertaa modernin Suomen historiassa, työikäinen väestömme alkoi supistua. Elinkeinoelämän keskusliiton pääekonomisti Sami Pakarinen on havainnollistanut tätä alla olevalla kuvaajalla, jossa tumman vihreällä on työikäinen väestömme ja sen ennustettu suunta. Työikäinen väestömme on supistunut noin 10 000 ihmisen vuosivauhtia. Eli joka vuosi vuodesta 2010 alkaen työmarkkinoiltamme on poistunut 10 000 ihmistä enemmän kuin sinne on tullut. Tämä tarkoittaa, että 10 vuodessa työvoima on supistunut jo 100 000 henkilöllä. 

Työvoimapula ei siis ole tullut yhdellä rysäyksellä vaan on hiipinyt kuin varkain. Pikku hiljaa alalle kuin alalle on syntynyt puutetta osaavasta työvoimasta, sillä eläköityneiden työntekijöiden tilalle on ollut vaikea saada uutta työntekijää.

Mitä voimme nyt tehdä työvoimapulalle? Entinen pääministeri Antti Rinne esitti aikoinaan synnytystalkoita ja myös perussuomalaiset ovat pitäneet esillä syntyvyyden rajua nosta. Ajatus on sinänsä hyvä ja syntyvyyden nousua toivovat varmaankin kaikki, mutta se ei ratkaise työvoimapulaa, sillä lähivuosina syntyvät ikäpolvet ovat työiässä vasta 2040-luvulla. Siihen mennessä tilanteen ennustetaan huonontuvan entisestään ja työikäisen väestön määrän laskevan vielä lähes toiset 100 000 henkeä. 

Ratkaisu tähän ongelmaan on työperäisen maahanmuuton rajussa lisäämisessä. Muun muassa Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla on laskenut, että työperäisen maahanmuuton määrän pitäisi kolminkertaistua, jotta pystymme vakauttamaan työikäisen väestön määrän. Tulevalla hallituskaudella on tärkeää pystyä lisäämään työperäistä maahanmuuttoa, jotta Suomessa riittää työvoimaa hoitamaan kriittiset työt ja yritykset voivat palkata työntekijöitä. 

Edellinen
Edellinen

Märssypuiston kunnostus on tulossa

Seuraava
Seuraava

Vanhuspalvelut suunniteltava kokonaisuutena