Mielenterveyspalvelut kuntoon

Nuorten mielenterveysongelmat ovat pahentuneet erityisesti koronavuosien aikana. Noin joka seitsemäs 10-19 vuotiaasta nuoresta kärsii mielenterveyden ongelmista. Kouluterveyskyselyssä lähes 16%  8. ja 9. luokkalaisista ei saanut apua hyvinvointiin kouluterveyshoitajalta, vaikka olisi apua tarvinnut. Lisäksi joka kymmennes vastaavasta ikäluokasta ilmoitti, ettei heillä ole yhtään läheistä ystävää. 

Nuorten mielenterveyden ongelmiin on pystyttävä puuttumaan tehokkaammin. Tähän ei ole vain yhtä toimivaa keinoa, vaan meidän on tehtävä ja pystyttävä parempaan joka sektorilla.

On tärkeää, että kouluissa on tarjolla apua matalalla kynnyksellä. Hyvinvointialueuudistuksen yhteydessä esimerkiksi koulukuraattorit siirrettiin kaupunkien ja kuntien organisaatioista hyvinvointialueille, mikä on vaikeuttanut tiedonkulkua koulun sisällä. Huolehditaan, että kouluissa on nuorille riittävästi tukea kouluarjessa ja että meillä kulkee tieto eri organisaatioiden välillä

Meidän on turvattava myös riittävät mielenterveyspalvelut koko väestölle. Esimerkiksi Terapiatakuu-kansalaisaloitteessa tavoitteena oli, että tarjoamalla matalan kynnyksen mielenterveyspalveluja voidaan siirtää painopistettä pitkäaikaisesta kuntoutuspsykoterapiasta nopeisiin psykososiaalisiin hoitoihin. Tämä tavoite on tärkeää saada osaksi tulevaa hallitusohjelmaa.

Koko yhteiskunnassa on tärkeää tunnistaa laajemmin mielenterveysongelmat, sillä mielenterveyden ongelmia on paljon helpompi ennaltaehkäistä kuin hoitaa jälkikäteen. Tämä vaatii eri toimijoiden kuten kuntien ja järjestöjen yhteistyötä. Taataan esimerkiksi jokaiselle nuorelle mahdollisuus harrastukseen vanhempien tulotasosta riippumatta.

Meillä on myös hyviä paikallisia esimerkkejä siitä, mitä mielenterveysasioille voi tehdä. Esimerkiksi Pohjois-Savossa käynnissä on käynnissä Mieliteko-ohjelma, jossa on lukuisia toimenpiteitä ja kokeiluja mielenterveystyön osalta. Onkin tärkeää kerätä näistä hankkeista saatu tieto yhteen, jotta voimme valtakunnallisesti suunnitella kaikkein vaikuttavimpia toimenpiteitä.

Mielenterveys tulee olemaan ensi kaudella yksi keskeisimmistä aiheista. Tehdään Suomessa mielenterveyden vallankumous, jotta meillä eläisi kansa, joka voi myös henkisesti hyvin.


Edellinen
Edellinen

Vappupuhe Kuopion ja Siilinjärven toreilla

Seuraava
Seuraava

Märssypuiston kunnostus on tulossa