Oikeusvaltiota täytyy puolustaa

Viime aikoina on käyty paikoin kiivastakin keskustelua eri oikeusasteiden tekemistä päätöksistä. Savossa näkyvimpänä esimerkkinä lienee Finnpulpin tehdashankkeen kaatuminen, kun korkein hallinto-oikeus hylkäsi tehtaan ympäristöluvan. Tämä on kirvoittanut katkeriakin kommentteja, jotka ovat pelottavan usein kohdistettu tuomioistuimeen ja yksittäisiin tuomareihin, eikä suinkaan itse asiaan.

Suomi noudattaa vallan kolmijako-oppia, jossa lait säätää eduskunta, ja lakien pohjalta tuomiovaltaa käyttävät riippumattomat tuomioistuimet. Eduskunta siis säätää ne lait, joiden pohjalta tuomioita annetaan. Näin ollen, jos haluaa tuomioistuimien tekemiin päätöksiin tulevaisuudessa muutoksia, oikea valitusosoite on eduskunta ja kansanedustajat, ei tuomarit. Onkin ollut huolestuttavaa seurata, miten tätä on pyritty hämärtämään kohdistamalla syytöksiä eduskunnan sijaan tuomioistuimiimme.

Maailmalla löytyy paljon esimerkkejä siitä, mitä tapahtuu, kun tuomioistuimia politisoidaan. Esimerkiksi Yhdysvalloissa senaatti nimittää presidentin esityksestä tuomarit muun muassa korkeimpaan oikeuteen ja muihin liittovaltion tuomioistuimiin. Tämä on johtanut tilanteeseen, jossa kulloinkin vallalla oleva puolue pyrkii täyttämään tuomioistuimet mieluisillaan tuomareilla. Esimerkiksi Trumpin aikana tuomareiksi on nimitetty paikoin koviakin konservatiiveja, jotka suhtautuvat kielteisesti muun muassa aborttiin ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin. Politiikka on siirtynyt kongressista oikeussaliin.

Yhdysvaltoja paljon pelottavampi esimerkki löytyy Unkarista, jossa hallitus on jo vuosia pyrkinyt ottamaan oikeusjärjestelmää vahvemmin otteeseensa ja pyrkinyt suorittamaan poliittisia puhdistuksia tuomioistuimissa. Esimerkiksi Suomen lakimiesliitto on ottanut voimakkaasti kantaa Unkarin tilanteeseen. Onneksi Euroopan Unioni on ottanut tiukan suhtautumisen Unkariin, ja esimerkiksi korkeimman oikeuden tuomareita uhanneet erottamiset torjuttiin.

Suomi ei saa joutua tielle, jossa viranomaisiin kohdistuu uhkailua, joka saattaa vaikuttaa päätösten riippumattomuuteen; oikeusvaltiotamme on puolustettava. Etenkin poliittiselta puolelta tuleva painostus liittyen tuomioihin tai tuomarien taustoihin tulee torjua voimakkaasti. Kuten lakimiesliiton puheenjohtaja Tuula Linna sanoi, ”kaikki oikeusvaltiota horjuttavat rikkaruohot on kitkettävä päättäväisesti”.

Edellinen
Edellinen

Nykyinen ansiosidonnainen päiväraha syrjii nuoria